Κλαούντια Παπαγιάννη

Η οινοπαραγωγός που κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να ξεχωρίσει για τη συνέπεια και την ποιότητα των κρασιών της, να καταρρίψει τα στερεότυπα ενός ανδροκρατούμενου χώρου και να αποτελεί πλέον παράδειγμα επιτυχημένης γυναικείας επιχειρηματικότητας.

 

Πώς σας προέκυψε η επιθυμία δημιουργίας ενός οινοποιείου και ποιοι ήταν οι κυριότεροι λόγοι που επιλέξατε την Αρναία γι’ αυτό σας το εγχείρημα;

Τελειώνοντας τις σπουδές μου στο Boston University της Αμερικής, ασχολήθηκα με την οικογενειακή επιχείρηση, το ξενοδοχείο Possidi Holidays στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Ο κλάδος του τουρισμού τελικά δεν με κέρδισε, ενώ αντίθετα η φύση ανέκαθεν με έλκυε. Ειδικά η μεγάλη μου αγάπη για το κρασί, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, με συνέπαιρνε. Οπότε το 2003 πήγα στην Αρναία, στον τόπο καταγωγής του πατέρα μου, για να ξεκινήσω το όλο εγχείρημα.  Μετά από διάφορες αναλύσεις ανακάλυψα πως το μικροκλίμα της περιοχής όπου έστησα το οινοποιείο ήταν ιδανικό για τέτοια καλλιέργεια.

Ποιες πιστεύετε πως είναι οι συνηθέστερες δυσκολίες που συναντάει μία γυναίκα όταν εισέρχεται σε έναν κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενο χώρο και ποιες από αυτές αντιμετωπίσατε και εσείς η ίδια;

Επειδή δεν προέρχομαι από τον οικολογικό κλάδο, οι περισσότεροι πίστευαν πως θα ήμουν ένας κομήτης που σε λίγο διάστημα θα εξαφανιζόταν.  Χαρακτηριστικά θυμάμαι είχα ακούσει πως με θεωρούσαν ένα κακομαθημένο κορίτσι, το οποίο δεν ήξερε τι να κάνει με τα λεφτά του πατέρα της. Στη συνέχεια όταν τα κρασιά μου απέσπασαν πολλά βραβεία και η ποιότητά τους άρχισε να αναγνωρίζεται, άρχισαν κάποιοι να απειλούνται ότι κλέβω μερίδιο της δικιάς τους πίτας και χρησιμοποίησαν μέχρι και ρατσιστικά υπονοούμενα για να υποσκιάσουν την επιτυχία μου. Δεν μου ήταν εύκολο, γιατί θεωρούσα μεγάλη αδικία αυτή την επίθεση, χωρίς να έχω δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα.  Το πάλεψα όμως και τώρα θεωρώ πως χαίρω της εκτίμησης των συναδέλφων και σε κάθε περίπτωση είμαι ακόμα εδώ και συνεχίζω και παλεύω παρά τις αντιξοότητες της εποχής μας, διατηρώντας πάντα υψηλή ποιότητα στα προϊόντα μου.

Θυμάστε το αίσθημα και την εικόνα της πρώτης φοράς που γευτήκατε το δικό σας κρασί;

Ήταν μαγευτικό! Δεν το πίστευα. Ο τότε οινολόγος μου, μου έκανε μια τυφλή γευστική δοκιμή από τρία διαφορετικά κρασιά.  Επέλεξα το κατά την γνώμη μου καλύτερο, θεωρώντας πως αποκλείεται να είναι το δικό μου με τόσο νεαρά κλίματα. Κι όμως ήταν. Αυτό το πρώτο μου ερυθρό κρασί, κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο διεθνή διαγωνισμό των Βρυξελλών. Ήταν σαν να έβλεπα το παιδί που γέννησα και πάσχισα να μεγαλώσω, να γίνεται πετυχημένο.

Έχουν περάσει περίπου εφτά χρόνια από όταν βγάλατε τις πρώτες σας ετικέτες. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει έκτοτε, τόσο στο οινοποιείο όσο και στη δική σας προσωπική εξέλιξη; 

Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν ότι είχα μια πολύ γρήγορη εξέλιξη στην αγορά και οι δύο ετικέτες με τις οποίες πρωτοεμφανίστηκα στην αγορά το 2007 τώρα έχουν γίνει 10, διαγράφοντας μία σταθερή ανοδική πορεία, παρά την οικονομική κρίση που περνάμε. Κατά τον οινολόγο μου, κατάφερα να γίνω γνωστή για τα κρασιά μου πολύ γρήγορα και να κερδίσω μερίδιο και αναγνώριση από την αγορά τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Η ταυτότητα του οινοποιείου έχει αλλάξει λίγο, τονίζοντας πιο πολύ την γυναικεία υπόστασή του, καθώς εδώ και χρόνια έχω γυναίκα export manager, γυναίκα οινολόγο, γυναίκα λογίστρια και γραμματειακή υποστήριξη και ακόμα δύο γυναίκες οι οποίες εργάζονται μέσα στο οινοποιείο σε μόνιμη βάση. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την συνδρομή και βοήθεια των ανδρών συνεργατών μου η οποία είναι ανεκτίμητη, ειδικά του διευθυντή πωλήσεων μου στην Ελλάδα, θεωρώ ότι πρέπει να εστιάσουμε στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και να την υποστηρίξουμε. Πρέπει επίσης να τονίσω ότι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου είναι γυναίκες και όχι άνδρες.
Η άλλη εξέλιξη που είχα, σε προσωπικό επίπεδο, ήταν ότι γνώρισα τον άνδρα μου, ο οποίος χρησιμοποιούσε το κρασί μου στις επίσημες εκδηλώσεις του πριν ακόμα με γνωρίσει. Όταν γνωριστήκαμε σε μια έκθεση στην Αθήνα, τον κέρδισα και σε προσωπικό επίπεδο!

Το οινοποιείο σας περιλαμβάνει και ένα επισκέψιμο τμήμα. Δώστε μας την περιγραφή μίας εικονικής περιήγησης σε αυτό, αλλά και τις συμβουλές σας για το τι άλλο θα μπορούσε να δει ένας επισκέπτης στην ευρύτερη περιοχή της Αρναίας.

Η υποδοχή των επισκεπτών γίνεται στην “boutique” μας, το εκθετήριο του οινοποιείου. Γίνεται μια ενημέρωση σχετικά με την ιστορία της επιχείρησης και στη συνέχεια πραγματοποιείται η ξενάγηση στους υπόλοιπους χώρους. Εκεί, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων τους πάνω στο κρασί, γίνεται μια εξήγηση σχετικά με την παραγωγή του. Στο τέλος καταλήγουμε στο κελάρι με τα βαρέλια, όπου γίνεται και η γευστική δοκιμή κάποιων κρασιών. Μετά το τέλος της παρουσίασης, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν τα κρασιά της προτιμήσεις τους από το εκθετήριο/ πωλητήριο.
Η Αρναία θεωρείται ένα από τα τρία παραδοσιακά χωριά της Χαλκιδικής. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, πέρασμα προς το Άγιον Όρος, που πάντα προσέλκυε πολλούς επισκέπτες. Είναι πολύ ιδιαίτερη και όμορφη η αρχιτεκτονική και τα χρώματα των σπιτιών της, έχει πολύ καλό φαγητό (ιδιαίτερα τα χωριάτικα λουκάνικά της), είναι γνωστή για το υπέροχο μέλι που παράγει και τη χωριάτικη φέτα. Έχει ένα ωραίο λαογραφικό μουσείο και αρκετούς ξενώνες που μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετό κόσμο. Μερικά χιλιόμετρα παρακάτω βρίσκεται το πάρκο του Αριστοτέλη και το δάσος του Χολομώντα.

Say Something

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.