734236_432736976799339_327583115_n

Women On Top

Ακόμα και αν το 8ώρο ισχύει στη δική σου δουλειά, μήπως οι σκέψεις και η ενέργεια που καταναλώνεις εκτός γραφείου για να λύσεις πιθανά εργασιακά προβλήματα ισούνται με αμέτρητες υπερωρίες; Η Στέλλα Κάσδαγλη σου συστήνει τη λύση.

Μπορεί να βρίσκεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου, αλλά το μυαλό σου ταξιδεύει σε στοίβες χαρτιών, στο αυριανό μίτινγκ, στην αύξηση που θέλεις να διεκδικήσεις αλλά διστάζεις, ή την αλλαγή καριέρας που πάντα ήθελες να κάνεις. Θεωρητικά οι δικοί σου άνθρωποι να είναι πρόθυμοι να ακούσουν όλους αυτούς τους προβληματισμούς, αν και σε κοιτάζουν λίγο περίεργα όταν αναφέρεσαι σε ορολογίες ή καταστάσεις που τους είναι άγνωστες, βλέπεις ανήκετε σε διαφορετικό επαγγελματικό κλάδο. Και στην περίπτωση όμως που ανήκετε σε συναφές εργασιακό αντικείμενο, είσαι σίγουρη πως θα σου δώσουν την αντικειμενική ματιά που συνήθως χρειάζεσαι;

I need a hero, I need a mentor

Το ιδανικό θα ήταν να είχες τη δυνατότητα να δεχθείς υποστήριξη από κάποια γυναίκα που μπορείς να εμπιστευτείς, η οποία ανήκει στον δικό σου επαγγελματικό κλάδο, έχει όμως μεγαλύτερη εμπειρία. Με λίγα λόγια, μια μέντορα. Πώς θα την βρεις όμως; Ίσως βέβαια να ανήκεις στην αντίπερα όχθη, αυτών που ήδη έχουν την εμπειρία και να είσαι πρόθυμη να δώσεις την πολύτιμη συμβουλή και καθοδήγηση σε μια καινούργια “συνάδελφο”, δηλαδή να θέλεις να γίνεις εσύ μέντορας. Πώς θα σε βρουν όμως;

Women on Top

Αυτές μάλλον ήταν και οι σκέψεις της Στέλλας Κάσδαγλη, (Διευθύντρια Σύνταξης στο περιοδικό Cosmopolitan, συγγραφέα του βιβλίου koilitsa.com, αλλά και μεταφράστρια) όταν συνέλαβε την ιδέα του Women on Top. “Το WoT δημιουργήθηκε στο μυαλό μου το 2010, σε ένα ταξίδι μου στο Λονδίνο, το οποίο με κάποιον τρόπο πάντα με κάνει λιγότερο επιφυλακτική και πιο ανοιχτή στο να καταπιάνομαι με καινούρια πράγματα. Σ’ εκείνο το ταξίδι σκεφτόμουν διάφορα θέματα που με απασχολούσαν στη δουλειά και ευχόμουν να υπήρχε κάποιος τρόπος να βρω μία άλλη γυναίκα, που να είχε περάσει από τα ίδια ή παρόμοια χωράφια και να μπορούσε να μου δώσει μια συμβουλή –ή έστω να με βοηθήσει να δω την κατάσταση με άλλο μάτι. Κι ύστερα έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται μήπως την ίδια ανάγκη και την ίδια σκέψη την είχαν κι άλλες γυναίκες στην Ελλάδα, και γιατί να μην υπάρχει ένα μέρος όπου να μπορούμε όλες εμείς να βρούμε τη μέντορά μας. Κάτι σαν dating site, αλλά με μέντορες αντί για άντρες!”

Girls in power

Tο WoT έγινε πραγματικότητα το Φεβρουάριο του 2012, σε συνεργασία της Στέλλας Κάσδαγλη με την Γαλήνη Ηλιοπούλου, η οποία είναι εργασιακή ψυχολόγος και business coach. Όπως δηλώνει και η ονομασία του, απευθύνεται απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες, 16 έως 116 ετών που αναζητούν ή είναι πρόθυμες να προσφέρουν mentoring, ανάλογα με την εμπειρία, τη διαθεσιμότητα, τις ανάγκες και τις ικανότητες τους. Κάθε γυναίκα που έχει επαγγελματική εμπειρία μεγαλύτερη από τρία χρόνια, μπορεί να γίνει μέντορας προσφέροντας καθοδήγηση σε οποιοδήποτε μέλος έχει μικρότερη εμπειρία από τις ίδιες. Παράλληλα μια μέντορας, αν το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει και η ίδια καθοδήγηση από κάποιο μέλος με μεγαλύτερη εμπειρία από την ίδια.

The other half

Από τη στιγμή που θα δηλώσεις το ενδιαφέρον σου προκειμένου να λάβεις ή να προσφέρεις mentoring, η Στέλλα με τη Γαλήνη αναλαμβάνουν να σου βρουν το κατάλληλο ταίρι. “Το ταίριασμα γίνεται με πολλή προσοχή και με συγκεκριμένα κριτήρια: το επαγγελματικό πεδίο της μέντορα –που, εκτός πολύ ιδιαίτερων περιπτώσεων, πρέπει να είναι το ίδιο ή παρόμοιο μ’ εκείνο της mentoree-, το βαθμό επαγγελματικής εμπειρίας και των δύο, τα συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν τη mentoree, τη διαθεσιμότητα της μέντορα, για αρχή.” Ακόμα και αν εσύ έχεις ήδη κατά νου κάποια γυναίκα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, την οποία θεωρείς ιδανική για μέντορα, αλλά διστάζεις να την προσεγγίσεις απευθείας, το WoT αναλαμβάνει την προσέγγιση για εσένα.

The feedback

Τα σχόλια από τα ενεργά ζευγάρια είναι ήδη πολύ θετικά και σε αρκετές περιπτώσεις ενθουσιώδη. “Πολλές mentorees μας λένε πως αισθάνονται σαν να έφυγε από πάνω τους ένα μέρος του βάρους που κουβαλούσαν από τα αναπάντητα επαγγελματικά τους ερωτήματα και ότι η μέντοράς τους τους άνοιξε πολύτιμους ορίζοντες στη δουλειά τους. Το ακόμα σημαντικότερο όμως για μας είναι ότι και οι ίδιες οι μέντορες μιλάνε με ενθουσιασμό για την εμπειρία τους: μας λένε ότι της βοηθάει να δουν πιο ξεκάθαρα και δικές τους προκλήσεις στη δουλειά, ότι τους αναζωογονεί και τους εμπνέει η επαφή με επαγγελματίες μικρότερης ηλικίας, ότι αισθάνονται χρήσιμες και ότι το δίκτυο τους προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες networking –που το χρειαζόμαστε όλες.”  Πέρα από την αναγνώριση των ενεργών μελών της κοινότητας του, το WoT κέρδισε την πρώτη θέση στο StartUp Live Athens (community vote), έχει φιλοξενηθεί στις σελίδες της Guardian, ενώ με αφορμή την ίδρυση του η Στέλλα έχει δώσει συνέντευξη στο BBC- Radio 4.

Women in crisis

Μια εύλογη απορία είναι το κατά πόσο έχει νόημα να μιλάμε για mentoring επαγγελματικής εξέλιξης όταν οι θέσεις εργασίας τριγύρω μας έχουν μειωθεί αισθητά; Όπως αναφέρει η Στέλλα, “ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας για τις γυναίκες δεν είναι συγκεκριμένος, είναι ευμετάβλητος, και διαμορφώνεται σύμφωνα με το τι έχουν να προσφέρουν οι γυναίκες στην αγορά, πόσο προετοιμασμένες είναι να διεκδικήσουν αυτά που αξίζουν, αν γνωρίζουν το αντικείμενο με το οποίο είναι παθιασμένες καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν καλύτερες στη δουλειά τους.”

The bright side

Η επιτυχία κάθε ιδέας κρίνεται σίγουρα και από τη χρονική συγκυρία στην οποία αυτή πραγματοποιείται. Μελετώντας τη θετική πλευρά της κρίσης, βλέπουμε πως το αίσθημα της συνεργασίας, στο οποίο βασίζεται το WoT, φαίνεται  να αναπτύσσεται σε τέτοιες περιόδους. “Συνειδητοποιούμε επιτέλους ότι η κρυψίνοια και η ανασφάλεια και η απομόνωση δεν είναι εργαλεία επιτυχίας, είναι εμπόδια στο δρόμο μας. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος για όλους, αρκεί ο καθένας να έχει ξεκάθαρη εικόνα του τι του ταιριάζει, να έχει διάθεση να γίνεται όλο και καλύτερος σε αυτό και να μη φοβάται τους άλλους, αντίθετα να αξιοποιεί τα δυνατά τους σημεία και να τους προσφέρει από τα δικά του. Το mentoring τα ενσωματώνει όλα αυτά και ακόμα περισσότερα.”

Say Something

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.