ελεονωρα ζουγανέλη

Ελεωνορα Ζουγανελη

Μια από τις συνεντεύξεις που ξεχωρίζω είναι αυτή με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Πέρα από ξεχωριστή φωνή και δυνατή σκηνική παρουσία, διαθέτει άποψη και αυτό εκφράζεται τόσο στα τραγούδια της αλλά και στο πως διαχειρίζεται την καθημερινότητα της. Η παρακάτω συζήτηση εγινε τον Ιούλιο του 2011 και ήταν έντονα επηρεασμένη από τα τότε γεγονότα.
Για τους καλλιτέχνες έχουμε την αίσθηση πως αντιλαμβάνονται με μια ξεχωριστή ευαισθησία το τι γίνεται γύρω τους. Ποια είναι η δική σου αίσθηση σου για τη σημερινή κατάσταση;

Το πώς εισπράττει ο καθένας αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχει να κάνει με πάρα πολλά πράγματα. Με την παιδεία του, με το πώς έχει μεγαλώσει με το που έχει μεγαλώσει, σε τι συνθήκες ζει… Oπότε δεν υπάρχει μια αντικειμενικότητα στην όλη κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι πως είμαι ένας πολίτης που προσπαθώ να είμαι συνειδητή, προσπαθώ να αντιλαμβάνομαι το τι συμβαίνει γύρω μου, προσπαθώ να έρχομαι σε επαφή με τους ανθρώπους της πόλης μου και κατ’ επέκταση να έρχομαι σε επαφή με τους ρυθμούς της πόλης που αυτόν τον καιρό είναι σε ένταση. Για μένα η αντίδραση είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η αντίσταση είναι κάτι απαραίτητο και πολύ διαχωρισμένο από τη βία –γιατί για μένα η βία δεν είναι συνυφασμένη με την αντίσταση- ίσα ίσα είναι ακριβώς το αντίθετο. Πιστεύω λοιπόν, ότι η όποια μορφή αντίστασης, είτε είναι οι αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, είτε είναι μια αποχή από κάτι, είτε είναι σε προσωπικό επίπεδο, το πως μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί και να αντισταθεί είναι πολύ σημαντικό. Ζω και βιώνω αυτό που συμβαίνει και  χαίρομαι –παρότι αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες- που ένα κομμάτι της Αθήνας, το κέντρο, δείχνει πως αν μη τι άλλο συμβαίνει κάτι.

Πολλοί επώνυμοι έχουν δηλώσει πως δεν κατεβαίνουν στο Σύνταγμα με τους Αγανακτισμένους, όχι επειδή δεν συμφωνούν με αυτή την ενέργεια, αλλά επειδή τους δυσκολεύει η αναγνωρισιμότητα. Εσύ είχες τέτοιες σκέψεις;

Έχω κατέβει στο Σύνταγμα 3-4 φορές, είναι όμως κάτι προσωπικό δεν είναι κάτι που έχω την ανάγκη να το ανακοινώνω. Και μένα μου λένε κάποιοι άνθρωποι «γιατί δεν βγαίνεις να πεις κάτι, μπορεί να βοηθήσει», δεν πιστεύω όμως εγώ σε τέτοια πράγματα, Θεωρώ ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουμε για εμάς μόνο πράγματα, για να νοιώθουμε εμείς καλά και για να συνυπάρχουμε. Κανείς δεν υποκινείται από κάποιον, αν δεν θέλει να κατέβει, ακόμα και ο George Clooney να είναι στο Σύνταγμα δεν θα τον επηρεάσει.

Ισχύει πως στο Σύνταγμα αυτή τη στιγμή μπορείς να δεις πολλές και διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων;

Αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα, πράγματι έχουν κατέβει οι πάντες. Υπάρχει μια συνειδητή μερίδα ανθρώπων που κατεβαίνουν για να δηλώσουν την παρουσία τους και τη δυσαρέσκεια τους. Ήσυχα και με αυτή την πρόθεση. Υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν απλά για να δουν, και αυτό όμως είναι καλό, ήρθαν για να δουν άρα σημαίνει πως έχουν ξυπνήσει. Υπάρχουν άνθρωποι και ομάδες καλλιτεχνών, ηθοποιών του δρόμου, χορευτές από σχολές που κάνουν κάποια δρώμενα και δίνουν και αυτοί ένα ενδιαφέρον στοιχείο γιατί συμβάλλουν στο αίσθημα της απελευθέρωσης, της έκφρασης. Και υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που το έχουν δει λίγο σαν διακοπές, υπάρχει και αυτή η μερίδα ανθρώπων.

Και ποια θεωρείς ότι πρέπει να είναι η στάση των καλλιτεχνών αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Δεν πρέπει να εκφράσουν με το έργο τους την κοινή γνώμης;

Δυστυχώς, δεν ξέρω αν είμαστε αυτή τη στιγμή σε φάση που οι καλλιτέχνες εκφράζουν την κοινή γνώμη. Το μόνο που μπορώ να σου πω, και αυτό τουλάχιστον κάνω εγώ, είναι να πατάω στη γη, να συνειδητοποιώ ότι αυτό που έτυχε στη δική μου τη γενιά ανθρώπων μας έκανε να βλέπουμε αυτή τη δουλειά με περισσότερη αγάπη γιατί είμαι σχεδόν σίγουρη πως κάποιοι επέλεξαν να γίνουν τραγουδιστές για το εύκολο χρήμα. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά το κάνουν γιατί το αγαπάνε πραγματικά και ψάχνουν πραγματικά να εκφράσουν τον εαυτό τους. Και αν αυτό μπορεί να εκφράζει και την κοινή γνώμη είναι ακόμα μεγαλύτερη ευτυχία. Προσωπικά προσπαθώ να βρίσκω τον εαυτό μου μέσα από τη δουλειά μου, μέσα τη δυνατότητα που μου δίνουν οι άνθρωποι έστω και αυτή τη δύσκολη εποχή να με στηρίζουν με το να έρχονται και να επιλέγουν να με δουν. Για μένα είναι πολύ σημαντικό και με ευγνωμοσύνη προχωράω και εκθέτω τον εαυτό μου και τη δουλειά μου.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ποια είναι η σημερινή κατάσταση της δισκογραφίας;

Η δισκογραφία περνάει εδώ και χρόνια κρίση, έχει έρθει νωρίτερα από την οικονομική. Η διασκέδαση και η μουσική είναι το πρώτο πράγμα που θα χτυπηθεί και το πρώτο που αναζωογονείται, για αυτόν τον λόγο εξάλλου έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται τα πράγματα, έχουν βγει πολλοί νέοι άνθρωποι, υπάρχει μια ομάδα νέων καλλιτεχνών που έχουν ξεπηδήσει, ο καθένας στο είδος του και με το δικό του τρόπο αλλά έχει συμβεί κάτι. Η δισκογραφία έχει σχεδόν εκλείψει, με δυσκολία βγαίνουνε cd, εγώ είμαι από τους τυχερούς που έχουν τη δυνατότητα και χαίρομαι για αυτό και ελπίζω να ανακάμψει η δισκογραφία γιατί είναι κάτι πολύ χρήσιμο. Αν δεν ανακάμψει θα μπούμε στην καινούργια νοοτροπία. Internet λέγεται; Δεν είμαι σίγουρη και δεν ξέρω με ποιόν τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει η δουλειά μας.

Πολλοί θεωρούν πως μέσω της κρίσης γίνεται και ένα ξεκαθάρισμα, ότι πλέον θα μείνουν οι πιο ποιοτικοί, αυτοί που πραγματικά αξίζουν. Συμφωνείς με αυτή την άποψη;

Εκ των πραγμάτων, όταν συμβαίνει κάτι κακό παράλληλα συμβαίνει και κάτι καλό, σε όλα τα επίπεδα. Το κακό δεν πάει ποτέ μόνο του, πάει μαζί με το καλό όπως συμβαίνει και το αντίθετο. Φυσικά αυτή τη στιγμή θα γίνει ένα χοντρό ξεσκαρτάρισμα γιατί λίγα μαγαζιά δουλεύουνε, λίγα cds παράγονται, λίγες συναυλίες γίνονται οπότε τα πράγματα έχουν ζορίσει πολύ και ίσως είναι ένας δρόμος για να δούμε και την αλήθεια και πόσο αξίζει και ο καθένας μας.

Νωρίτερα ανέφερες το internet ως μέσο διάδοσης της μουσικής. Πέρα από αυτόν τον ρόλο, χρησιμοποιείς το internet για να επικοινωνείς με τον κόσμο;

Έχω ασχοληθεί με το facebook το οποίο μου έχει κάνει πολύ καλό γιατί μου επέβαλε να μάθω κάποια πράγματα, νοιώθω πολύ μεγάλη χαρά όταν επικοινωνώ με τους ανθρώπους και μου αρέσει να συνεχίζεται αυτή η επικοινωνία, οπότε στην ουσία το facebook μου έμαθε να χρησιμοποιώ το internet. Ασχολούμαι και με τα μουσικά, ψάχνω να βρω καλλιτέχνες, αν διαπιστώσω πως κάποιος μου αρέσει κοιτάζω όσα πιο πολλά στοιχεία μπορώ… Τώρα ετοιμάζω και ένα site, γενικά νομίζω πως πλέον έχω μια συμπαθητική σχέση με το internet χωρίς να είμαι γνώστης όμως. Όσον όμως αφορά το free downloading παραμένω παραδοσιακή. Με την έννοια ότι διασκεδάζω πολύ περισσότερο να αγοράζω το cd. Επίσης δεν θεωρώ ότι είναι τα cd πλέον τόσο ακριβά. Από την άλλη πρέπει και εμείς οι καλλιτέχνες να φροντίσουμε η δουλειά μας να είναι άξιες ώστε όταν κάποιος αγοράζει το cd να μπορεί να το ευχαριστιέται. Εγώ αγοράζω cd, ακόμα και ένα τραγούδι να μου αρέσει θα το αγοράσω για να ακούσω ολόκληρο το έργο του καλλιτέχνη. Δεν έχω μπει στη διαδικασία downloading αλλά αν δεν μπορέσω να εκθέσω τη δουλειά μου με άλλον τρόπο φυσικά και θα το κάνω.

Φαντάζομαι πως γνωρίζεις πολλούς νέους καλλιτέχνες που θέλουν να ακολουθήσουν μια πορεία σαν τη δική σου στο χώρο της μουσικής κάνοντας σπουδαίες συνεργασίες και δίσκους, ποια είναι η διαδικασία που τους συμβουλεύεις να ακολουθήσουν;

Είμαι τόσο πολύ τραγική στις συμβουλές γιατί ούτε θα έλεγα πως έχω δεχτεί συμβουλές, ούτε πως έχω δώσει, οπότε δεν θα είναι σίγουρα καλή! Απλά πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να πετύχεις κάποια πράγματα σ’ αυτήν τη δουλειά είναι να μπορείς να αναγνωρίζεις, και να είσαι σε επικοινωνία με τον εαυτό σου αρκετά συχνά. Γιατί αλλιώς δεν βγαίνει! Τουλάχιστον έτσι όπως αντιλαμβάνομαι εγώ αυτή την δουλειά. Γιατί επίσης, όλοι οι άνθρωποι δεν αντιλαμβανόμαστε ίδια αυτά που κάνουμε. Εμένα με έχει βοηθήσει πολύ το γεγονός πως ήθελα πάντα να ψάχνω την ειλικρίνεια, «χρησιμοποίησα» λοιπόν τη δουλειά μου για να εξελιχθώ και σαν άνθρωπος. Η τέχνη είναι σίγουρα μια μορφή εσωτερικής αναζήτησης.

Μια που σε πετυχαίνουμε σε εποχή περιοδείας, ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχεις από live;

Τα live μου τα απολαμβάνω πάρα πολύ, είμαι πάρα πολύ δοσμένη σε αυτό, ο κόσμος είναι πολύ διαθέσιμος απέναντι μου και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη. Κυρίως ξεχωρίζω τις στιγμές που καταφέρνω να νοιώσω ότι η ενέργεια κυλάει αβίαστα ανάμεσα εμού και του κόσμου και αυτό είναι ένα πολύ σπουδαίο στοιχείο της δουλειάς μου που με κάνει να την αγαπάω πάρα πολύ.

Ποια είναι τα προσωπικά σου σχέδια για το μέλλον;

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε περιοδεία, θα πάω σε όλη την περιφέρεια με κατάληξη μάλλον την Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Μετά την περιοδεία θα πάρω λίγο κενό για να δω τι θα κάνω τον χειμώνα, ενώ παράλληλα ακούω κομμάτια για τον καινούργιο δίσκο. Βρίσκομαι δηλαδή σε φάση επεξεργασίας, σκέφτομαι τι θα κάνω τη νέα χρονιά αλλά δεν έχω αποφασίσει ακριβώς τι! 

Say Something

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.